donderdag 26 juli 2012

Kruiden, bessen en mensen legbatterij.

IJzerkruid, verveine of verbena

Het is vakantie we blijven thuis en gaan leuke dingen doen. Op naar de Floriade. De zon staat hoog aan de hemel. Leuke jurk en blote benen, op naar Limburg.

We parkeren op de shuttle plaats. Zullen we de jassen meenemen. Nee, zeggen we kordaat het is heerlijk weer.

Wat een kleuren pracht, fantastisch bedekte daken en puien met groen. Heel feestelijk bij aankomst de masten met windmolens in de vorm van slagroomkloppers versierd met een feestelijke slinger van zonnepanelen. Duurzaam kan er kunstzinnig uitzien. Inspirerende eetbare, bloemen en kruiden tuinen. Met als cadeau, jawel, een verfrissende regenbui om lunchtijd. Monter schuiven we aan bij de buffetrestauratie. Het broodje smaakt hier goed, wonderwel.
De zon die is verdwenen nam de warmte mee, naar een ander oord. Tegen elkaar reppen we met geen woord , over onze stommiteit de jassen in de auto te laten. Binnen in de paviljoenen is het niet zo koud.

We besteden een uur naar het gebiologeerd bekijken van beelden van voedselproductie. Robots die supersnel lamsbouten uitsnijden, uien perfect snipperen, garnalen frituren. De mens is niet meer nodig.

In het bijenhuis mogen we nectar zoeken met een scanner, als je genoeg punten hebt krijg je een zakje bloemenzaad, het kind komt bij ons naar boven, we zoemen rond en zien de mooiste bloemen en planten. We bekijken blauwbekkend al het wonderschoon, maar staan iets minder lang buiten stil, rennend van overkapping naar overkapping.

Zullen we naar huis? Ja zegt de ander, samen zo zeldzaam eensgezind. Onderweg eten we bij een eigentijds sushi restaurant bestellen daar soep en nog iets warms en dan snel home sweet home. Wat zullen we drinken?

Geïnspireerd kies ik intuïtief en experimenteel voor thee van ijzerkruid met biologische zwarte bessen likeur. Dat blijkt een heerlijke combinatie. Lekker warm wordend mijmer ik over robots die ons eten van land tot mond bereiden. Wij mensen onder donzen dekbedjes in een soort legbatterij gevoerd door robotjes. Heerlijk warm dan produceren we beter!..








Recept
 De bessenlikeur kochten
we een keer op een beurs.
IJzerkruid is hetzelfde als verveine in de jaren '00 populair in luxe restaurants. Het heeft een mild rinse smaak en is lekker licht na een zware maaltijd. Het is makkelijk in de Nederlandse tuin te telen. Gedroogd geeft het nog meer smaak dan vers.Zet een pot sterke verveine thee
  • neem een glas doe hier 1 borrel zwarte bessen likeur in
  • vul het glas naar behoefte aan met de thee.
  • De likeur is zoet dus als je normaal suiker gebruikt heb je deze waarschijnlijk niet nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten