donderdag 27 december 2012

Wild voor een beter leven

In gesprek met een jager die bij ons aan de deur levert, komen we bij de vossen aan. Er is een overpopulatie van deze prachtige beestjes, er zijn geen natuurlijke vijanden en ze hebben genoeg te eten. Een luxe probleem en wel van faunabeheer, boeren en jagers.
In de tegenwoordige tijd ontkomen we niet aan regels voor het afschieten van wild. Wild is tegelijkertijd in de vrije natuur opgegroeid zonder medicamenten. Wakker dier zou hier niet van wakker hoeven te worden. Beter bestaat niet en lekker is het ook. 

China
In China wordt hond gegeten, familie van de vos. Ik besluit te zoeken naar eetgewoonten rondom vos. Veel wijzer word ik niet, behalve dat ze ziektes kunnen hebben en dat Nederland en België vrij van rabiës zijn. Ik zou het serieus wel eens willen proberen, in de Middeleeuwen beweert iemand: 'bij ons aan de stamtafel werd wel vos gegeten'. Getriggerd raak ik hier door. Want niet eten is één, maar waar blijft de huid? Die is zo mooi en we mogen allang geen bont dragen van? Ja, van wie eigenlijk? En hoe zit dat met konijnen en hazen? Ze worden gegeten, waar blijven die prachtige pelzen? In de boeken over Ayla in de aardkinderenserie, werden dieren gedood om te eten, kleden, lijm en gereedschappen van te maken. 

Kiloknallers
Vreemde mensen; onze landgenoten. Wel kiloknallers eten en geen biologisch duurzaam geproduceerde bontjas dragen. In deze maand van goede doelen steunen, stel ik belangeloos het volgende idee ter beschikking aan onze nationale natuurbeheerders. Organiseer een veiling via Christies met champagne en wildproeverij vooraf om de huiden van dat seizoen per opbod te verkopen aan de vele miljonairs die ons land rijk is. Zij kunnen bijzondere couturiers hiervan een prachtige jas laten maken. Hiermee laten zij dan aan de buitenwereld zien hart voor de natuur te hebben en duurzaamheid belangrijk te vinden.
Onze prinses Maxima is zo in een klap van haar imago van domste bontje af. Op scholen gaan we lekkere konijnen fokken bij de moestuinprojecten. Deze diertjes krijgen het onkruid, de restjes sla en brood van de kinderen thuis, zo wordt biologie en leren zorgen mooi verweven. De kinderen organiseren als er genoeg grote konijnen zijn een fancyfair waar mensen de konijnen geslacht kunnen kopen. De opbrengst is voor bijzondere leermiddelen of het steunen van onderwijsprojecten in Afrika. De huiden worden door een lokale modestudent omgevormd tot een prachtige jas die per opbod wordt verkocht. Kinderen leren hiermee dat vlees een natuurproduct is dat je af en toe als het feest is kunt eten. Bovendien weten ze hiermee dat een 'tweedehands' jas uniek is, iets waarmee je een betere wereld kunt creëren. 

Deze kerstgedachtes deel ik met jullie, deze maand daarom op onze site een authentiek recept van konijn met pruimen. Fijne feestdagen en een prachtig nieuw levensjaar voor eerlijk heerlijk vlees en oogstrelende tweedehands jassen gewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten