woensdag 10 juli 2013

Barbecue tijd


Barbecue, tijd voor mannen

De tijd dat een beetje man zich begint te bemoeien met wat er wordt gegeten. Vuurtje stoken en dan lekker roosteren. Het geurt in de wijken naar vermoedelijke crematies van dat wat ooit een mooi rosé stukje vlees was. Naderhand liggen stille getuigen in de plastic inzamelingszakken aan de straat. Zij verhalen van de reddingsacties door liters vette saus die de gecremeerde speklapjes en chicken wings nog enige smaak hebben moeten geven.


Dit kan anders. Een goede barbecue begint met een gedegen voorbereiding. Uiteraard bij het inkopen van ingrediënten. Als je dan voor vlees gaat, koop dit in ieder geval bij een goede (biologische) slager. Koop liever wat minder vlees maar wel heel goed, in plaats van de kiloknallers waar het water je tegemoet spuit bij het aanraken van het rooster. Nee, niet de goedbedoelde barbecuekruiden uit een zakje, daar zitten veel smaakversterkers in.

Wat zou een fanatieke barbecueër standaard  in zijn keukenkast moeten hebben:
Een fles naturelle olie, zoals maïskiem voor de marinade, een mooie olijfolie en goede azijn voor de sladressing. Peperkorrels, zout ,eventueel ketjap, sambal, koenjit, djinten, paprikapoeder en eventueel kant-en-klare kerriepoeder. Verse tuinkruiden mogen niet ontbreken, koop ze in potjes voor op je balkon of in de tuin. Musthaves zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn. Vind je dit te veel gedoe, dan zijn ze ook gedroogd te koop. Voor je salades zijn verse bieslook, platte peterselie, kervel, borage heel lekkere ingrediënten voor je dressing. Uien, knoflook en verse pepers zijn natuurlijk ook standaard in de keuken.

Marineren
Marineren van vlees is niet moeilijk. Een beetje olie met wat kruiden en peper geven al een heerlijke smaak als je je vlees er een dag van tevoren inzet. Kip en worstsoorten kun je het best in een al dan niet gekruide bouillon wellend gaar laten worden. Laat het dan afkoelen. Als je dan gaat barbecuen, weet je zeker dat je gasten geen rauw vlees te eten krijgen waar dat niet de bedoeling is. Je satéprikkers week je in water voor om te voorkomen dat ze verbranden op de BBQ. De marinade voor saté is simpel van ketjap met spaanse peper of sambal. 

Saus: twee eidooiers optikken met olie en op smaak brengen met peper, zout en azijn is een goede basis voor veel soorten saus. Vermeng het eens met yoghurt en bieslook. Je krijgt dan tenminste niet al die vieze suikers en e-nummers gratis bij je BBQ.

Niet alleen vlees
Het is natuurlijk beter om niet alleen vlees te eten. Maak eens groentenpakketjes van paprika en courgettes en kook aardappels en wikkel ze met verse kruidenboter in folie. Ben je gewone salade zat? Blancheer dan boontjes, bloemkool en bieten en andere stevige groenten en leg deze warm in de dressing. Na afkoeling heb je een fantastisch lekkere en gezonde koude groentenschotel.
Vind je het te warm om te koken? Geen nood, sta vroeg op en begin als het nog lekker fris is. Geniet 's middags van een siësta, want juist BBQ-gerechten kunnen supergoed, en zelfs beter, langer van tevoren worden voorbereid.

Last but not least: het vuur. Steek je BBQ aan en zorg dat de hitte gelijkmatig is verdeeld. Stook hem niet te heet. Bak je vlees snel aan op het warmste deel van de BBQ. Als het vlees mooi aangekleurd is zet je het naar de zijkant van het vuur waar het minder warm is. Daar kan het vlees zich ontspannen doorgaren. Je krijgt dan een mals stukje vlees in plaats van een schoenzool.

Kortom: geniet met verstand van een feestelijke BBQ en voorkom vieze rooksluiers over de tuinen van Nederland. Eet smakelijk en een lang BBQ-seizoen gewenst.

Dinie van den Brenk

Dinie van den Brenk heeft samen met haar echtgenoot Kookstudio de Peppelen in Schaijk. Daarnaast kunt u bij hen lekker eten in eetcafé De Notaris aan de Schutsboomstraat 43 in Schaijk. Tel. 06-10514046 of kijk opwww.peppelen.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten