donderdag 27 december 2012

Kerstmenu samenstellen


Sint is in 't land. De winkels en magazines met hun glanzende kitsch, lonken de consument. Overbodige uitgaven aan de zoveelste musthave, zullen in januari ongetwijfeld hun tol eisen. De lekkerste recepten worden gepubliceerd, supermarkten veranderen voor even in een walhalla van mooie ingrediënten.
Planningen wie, waar en wanneer met kerst eten, gaan vooraf aan de opstellingen van de menu's die we met kerst gaan koken. M.I.Y. (maak het zelf) is een hippe trend. Hobbykoks verzamelen ingrediënten bij de beste vishandel, de authentieke kaasboer en rijden stad en land af voor dat ene stukje vlees of bijzondere truffel. Verheugen op een mooi kerstdiner valt, helaas, vaak tegen. Onervaren met planning, het gerecht nog nooit eerder gemaakt hebben of überhaupt niet weten hoe iets kan of hoort te smaken zijn de grootste valkuilen. De sfeer aan tafel daalt onder nul omdat het eten nog steeds niet klaar of gaar is. De dagen na kerst eet je nog steeds het teveel ingekochte eten en meestal wordt er uiteindelijk veel weggegooid. 

Tijd van vrede en bezinning 

Waarom zo moeilijk? Kerstmis is een tijd van vrede en bezinning. Vooral dat laatste is handig om van toepassing te laten zijn bij het organiseren van een heerlijk diner waar iedereen zich kan verheugen op dat gerecht dat toen ook zo lekker smaakte. Vandaag goede raad, voor een vredelievende, smaakpapillen- en tongstrelende en onstressende kerstdis. Niks uren autorijden, maar gewoon beproefde lekkere dingen kopen waarvan je precies weet hoe je het moet maken.
Maak maximaal één experimenteel bijgerecht in plaats van een groot culinair avontuur.
Ben je geen keukenprins? Koop dan iets moois bij een chocolatier, patissier, slager of restaurant in de buurt die met kerst hun beste specialiteiten aanbieden. Geheid goed gelukt. Ook kun je in dit geval kiezen om uit eten te gaan of een ander de eer te gunnen.
Waak voor de kant-en-klaarschotels die al maanden van te voren worden geproduceerd, waar vakmanschap ver te zoeken is en bij het openmaken van de verpakking de weeë geur je tegemoet komt.
Als je niet zeker bent van een bepaald gerecht, kook dit dan eerst voor je huisgenoten. Zij zijn je keiharde beoordelaars of iets wel of niet kan. Maak hier gebruik van.

Plannen

Schrijf alles wat je wilt serveren op.
Let op een goede variatie in smaken. Bepaal met dit beeld of het genoeg is of te veel wordt.
Maak een overzichtelijke boodschappenlijst.
Lees recepten goed door en bepaal of je de keukenmaterialen allemaal hebt om iets te maken. 

Calculeer

Schrijf de bedragen op die je denkt kwijt te zijn en bekijk of dit reëel is en stel anders je lijst bij.

Tijd
Schrijf de benodigde werktijd op.
Maak een logische volgorde. Sommige dingen kun je lang van te voren maken, bijvoorbeeld bouillon, dressing, stoofpotten en toetjes. 
Kijk kritisch of je de werktijd kunt halen. 
Neem ook de tijd voor het tafeldekken op en controleer van te voren of je alles om het te serveren hebt en het nog heel en schoon is. 
Beschrijf ook je presentsatie en schets hem eventueel.

Alles gepland?
Ga dan met je lijstje boodschappen doen. Neem hiervoor een rustig moment. Veel dingen zoals bloem, olie, azijn enzovoorts kun je al lang van te voren kopen. Dat hoeft niet op het laatst. Ook bestellen zodat alles klaar staat scheelt veel tijd. Houd je aan je lijst en laat je niet verleiden door impuls inkopen. Genoeg is genoeg. Geniet met volle teugen van je doordachte kerstdis. 

Smakelijk ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten