donderdag 7 juni 2012

Water koude verveling

Hot hot hot water koude verveling 

Koffie, slow 

Ik kijk naar buiten, zie water, en vage contouren van wat de kade moet zijn. de touwen spelen een dans tussen het schip en de wal, regen striemt langs de raampjes. Windkracht 8, mist regen, voorlopig wordt er niet gevaren, buiten spelen zit er niet in. Ik pak een boek, dat ik voor de derde keer lees deze reis. Je mag er van de bibliotheek maar 5 lenen. De boeken van mijn jongere broertje en zusje zijn stom maar toch door mij uitgelezen.

Mijn vader komt nat en koud binnen en bromt hè boekenwurm, zet eens koffie. Van goede koffie werd mijn vader altijd weer blij, zijn grote knuisten rondom de kop kleine slokjes genietend, en dan ging hij gekke verhalen vertellen als er tijd was.

Maar oh wee als de koffie te slap of te koud was dan kon je beter maken dat je uit de buurt was, wat een sjachrein.

Ritueel koffiezetten: 

Blij word ik van de geur van vers gemalen koffie.

  • Van de elektrische molen, scheppen we het bakje bijna vol met koffie bonen. 
  •  Dan beginnen we te malen dit mag niet te lang, want als de koffie te fijn wordt en dan ook nog warm geeft dit een slechte smaak aan de koffie. 
  •  Zet vers water op en kook deze door spoel de pot om met kokend water. Dit zorgt dat bij smaakjes verdwijnen en de pot voorverwarmd is. 
  •  Vouw het melitafilter zorgvuldig in de filterpan van aardewerk 
  • Schep de koffie 1 afgestreken schepje per kopje in de filter. Doe een klein puntje buisman bij de koffie. 
  • Schenk een heel klein beetje kokend water verdeeld over de koffie. 
  • Laat de koffie even rustig zwellen. 
  • Schenk het water verdelend over het filter rustig op tot het filter vol zit. Laat de filter helemaal leeglopen en herhaal dan nog een keer het ritueel. 
  • Er zijn 2*2 en 2*4 filters . Een zo'n filter vol schenken zij 2 of 4 kopjes. 


Al snel ruikt het heerlijk in de roef en hangen druppels condens aan het keukenplafond.

Koffie in smaken
Koffie op bovenstaande manier zetten is weer in aan het raken. Wat heel leuk is om een smaak aan je bonen toe te voegen een Oosterse touch krijg je met cardamon of kaneel. Op het wereldplein met de vierdaagse in Nijmegen staat altijd iemand met van die gekke koffietjes. Maal je specerijen met de bonen mee. Heerlijk. Probeer op een rommelmarkt een ouderwetse koffie molen te bemachtigen. Maal de koffie, zet met geduld de koffie en dankbaarheid wordt je deel. Experimenteer en leer dat is de ultieme manier om de juiste grofte te bepalen. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten